-Skumtomtens dag
Cloetta Juleskum är ett skumgodis som tillverkas av Cloetta AB och säljs kring jul. Originalet består av tvåfärgade skumjultomtar med jordgubbssmak. Juleskum finns i två storlekar och även i en chokladdoppad variant. Julen 2011 fanns godiset även med polkasmak. Sommaren 2012 såldes en tillfällig variant, med smak av päronglass och cola, under namnet Juliskum. Julen 2012 såldes Juleskum Vinteräpple i begränsad omfattning. Kring julen 2013 såldes den begränsade utgåvan Juleskum knäck.2014 års Juleskum var smaksatt med pepparkaka. 2015 års Juleskum är smaksatt med clementin.
 

Cloetta har tillverkat skumjultomtar sedan 1934, men det var först på 1960-talet som produkten började likna dagens Juleskum. Då i något annorlunda förpackningar.

Tillverkningen sker i maj-december. Årligen tillverkar Cloetta ungefär 194 miljoner tomtar, vilket motsvarar 1200 ton. Försäljning sker främst i Sverige, men Juleskum säljer bra även i Norge och Danmark. Juleskum säljs i olika påsstorlekar, i burk, styckvis och i lösvikt.

-Tomasdagen
Tomasmäss, den 21 december, var i Sverige helgdag fram till 1772. Det var helige Tomas namnsdag. Han hade enligt legenden döpt de tre vise männen, och dessutom varit missionär i Indien.
Tomasdagen var årets kortaste dag och vintersolståndet inföll, julfriden började för djur och människor, och förberedelserna för den stora helgen skulle vara klara. Julfriden, som varade fram till trettondagen, ansågs vara av Gud befalld; den som begick ett brott under dessa dagar fick sitt straff dubblat. Magin låg i luften och man skulle avhålla sig från sådant som gick i cirkel: mala, slipa eller spinna. Julölet skulle denna dag avsmakas.

-Kortfilmens dag
Instiftad av Sveriges Film- och Videoförbund.