-Muffinsdagen
Den ursprungliga muffinsen kommer från England där den bakades i en mer osötad variant redan på 1800-talet.

I modern tid är muffinsen dock sötare och har blivit populär eftersom den kan varieras i oändlighet. Lägg på en topping på muffinsen och du får en cupcake, ett härligt mini-bakverk.

Blåbärsmuffins

  • 100 g smör
  • 2 ekologiska ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl ekologisk mjölk 3%
  • 1 st citron, skalet
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 200 g frysta blåbär
  • 1 nypa salt

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins (i vanlig ugn kan du höja temperaturen med 20- 25 grader).
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
  • Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva muffinssmeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3.
  • Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små muffins.