-Arbetarrörelsens dag

Att fira första maj är en gammal tradition. Redan under Sveriges katolska medeltid var 1 maj en helgdag som firades till minne av två av Jesus apostlar, Jakob och Filippos. Innan festdagen höll man fasta. Senare, på 1400-talet, började man fira dagen som en helgondag, tillägnad Sankta Valborg. Då hade fastetiden flyttats, 1 maj skulle vara en förberedelse inför en fasta och precis som fastan före påskdagarna så var också 1 maj en dag när man festade ordentligt, när man åt gott och mycket. Det var också gyckel och roliga upptåg.

Hantverksgillen och köpmännen höll årets stora fester just den här dagen. Även i många byar runtom i landet var det fest den 1 maj. I bondens år (i bondealmanackan) var dagen den första dagen på sommaren. Då skulle alla djur som stått inne hela vintern släppas ut på bete. Det hände att bönderna då även tände eldar för att skydda boskapen mot vilddjur.

-Byxfria dagen
Traditionen började med ett spex på en tunnelbanevagn i New York 2002 och tog fart 2007 när videoupptagningen lades ut på nätet. Sedan dess gäller det att skippa byxorna i lokaltrafiken.
Ett 60-tal städer runtom i världen deltar i evenemanget i år, från Adelaide i Australien till Zürich i Schweiz och São Paulo, Brasilien.
Syftet  är att skapa "kaos och glädje" i offentliga miljöer.